Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS KURKOWO PIECZARKOWY

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 200 gram
pieczarki 200 gram
cebula 1 sztuka
tymianek
bulion warzywny 2 szklanki
śmietana 18 proc 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyzka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: SOS KURKOWO PIECZARKOWY

Kroki postępowania

1
1/ Grzyby umyć i oczyścić z zanieczyszczeń. Pieczarki pokroić w dowolny kształt (u mnie ósemki, szóstki, ćwiartki-zależy od wielkości pieczarki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 1 - SOS KURKOWO PIECZARKOWY  foto
2
2/ Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, sól, pieprz i smażyć aż soki prawie całkiem odparują, pod koniec dodać kurki i tymianek. Usmażone grzyby przełożyć do garnuszka, zalać rosołem lub bulionem, zagotować. Doprawić przyprawami.
Krok 2 - SOS KURKOWO PIECZARKOWY  foto
3
W miseczce wymieszać śmietanę z mąką, dodawać po łyżce gorącego wywaru z grzybów i mieszać, czynność powtarzać aż śmietana stanie się rzadka, wlać do grzybów i jeszcze raz zagotować. Posypać zieleniną.
Krok 3 - SOS KURKOWO PIECZARKOWY  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 24.03.2015 15:45
Bardzo lubię taki sosik.
pestka 24.03.2015 15:35
bardzo smaczny
kanu83 24.03.2015 15:09
apetycznie..........

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak