Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA Z PAPIERÓWKAMI

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 250 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie

cynamon 1 łyżeczka
jabłka 1-1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA Z PAPIERÓWKAMI

1/ Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić prostokątną blachę 36x20 (wcześniej nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec w temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.

2/ Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i chwilę prażyć aż sok odparuje i staną się lekko gęste. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 24.03.2015 09:34
idealna do kawy
Krzysztof15 24.03.2015 07:00
bardzo lubie
barbara11561 23.03.2015 22:09
Moje ulubione ciasto
as28 23.03.2015 21:16
mniam mniam
Gracer 23.03.2015 20:39
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak