Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok najeżony bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 400 g
owoce kandyzowane 200 g
herbatniki 75 g
płatki migdałowe 50 g
masło 20 g
kakao 3 łyżki (gorzkie)
cukier 1 szklanka
mleko 3,2% 0,5 szklanki
rodzynki 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Blok najeżony bakaliami

Kroki postępowania

1
1. Mleko zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszamy, na wolnym ogniu aż się rozpuści. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier, następnie tak samo postępujemy z kakao. Zdejmujemy z ognia i lekko wystudzamy. Następnie przelewamy do miski i stopniowo, ciągle miksując dodajemy mleko w proszku.
Krok 1 - Blok najeżony bakaliami foto
2
2. Wrzucamy połamane na kawałki herbatniki, rodzynki, mieszankę owoców kandyzowanych i 30 g płatków migdałów. Ręcznie ugniatamy na zwartą masę (gdy zacznie twardnieć i ciężko się ugniatać zwilżamy dłonie gorącą wodą)
Krok 2 - Blok najeżony bakaliami foto
3
3. Keksówkę o wymiarach 24X7 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę, dokładnie przygniatając, aby była zwarta. Wierzch posypujemy resztą migdałów lekko je wgniatając. Wkładamy do lodówki do stężenia na około półtorej, dwie godziny.
Krok 3 - Blok najeżony bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 21.03.2015 21:00
Pyszny deser:))
Stenka 21.03.2015 19:49
smaczny deser
agnieszka214 21.03.2015 19:25
warty wypróbowania
paulina2157 21.03.2015 19:18
bardzo fajny
Babeczka35 21.03.2015 18:00
Bardzo pysznie:)
gosia561 21.03.2015 17:33
na święta będzie pasował

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak