Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • jajko

    4 sztuki
  • ogórek

    2 sztuki
  • kalarepa

    1 sztuka
  • maślanka

    2 litry
  • kefir

    0,5 litra
  • pieprz, sól

    do smaku
  • koperek

    1 pęczek
  • zielona pietruszka

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę kroimy bardzo drobno i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem wegety.
Jajka gotutujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę.
Rzodkiewkę i ogórki kroimy w drobną kostkę, a kalarepę w cieniutkie paski (zapałki).
Do ostudzonej botwinki dodajaemy warzywa i jajka, zalewamy maślanką i kefirem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Natkę pietruszki i koprerk siekamy bardzo drobno i dodajemy do zupy. Można zostawić trochę koperku do posypania ziemniaków.
Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pawel007

19.10.2010 20:40
mniam.

Agnieszka172

11.09.2010 16:09
super, robię podobny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat