Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z czereśniami i pianką

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 250 g
jaja 3 szt
wanilia 1/2 szt
cukier puder 1.2 szkl
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
mąka 600 g/ok może więcej typ 500

PIANA

białko 5 szt
cukier puder 150 g
budyń waniliowy 2 szt bez cukru
olej 1/2 szkl
czereśnie koktajlowe 1 słoiczek taki 300ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z czereśniami i pianką

Kroki postępowania

1
CIASTO:

Z podanych składników na ciasto, zarabiamy je jak tradycyjne kruche, dość szybko, by za bardzo go nie ogrzewać. Ciasto ma być elastyczne, łatwo odrywać się od dłoni. Czasem musimy dodać więcej mąki, bo każda jest inna, zależy to też od wielkości jaj.
Krok 1 - Ciasto kruche z czereśniami i pianką  foto
2
Ciasto dzielimy na pół, jedną połowę jeszcze na 3 mniejsze i zamrażamy by łatwiej zetrzeć potem na tarce do jarzyn.
Krok 2 - Ciasto kruche z czereśniami i pianką  foto
3
Jedną część ciasta wylepiamy na naszą foremkę u mnie tradycyjna prostokątna 27x36cm
Ciasto podpiekamy w 180st przez 15min.
Krok 3 - Ciasto kruche z czereśniami i pianką  foto
4
Piana :

Białka ja używam mrożonych, bo mam dużo, gdyż często robię lody, ajerkoniaki, dlatego też lubię takie ciasta, które można stworzyć z resztek.

Ubijamy je na sztywno, po czym dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijamy aż będzie szklista, pod koniec dodajemy budynie i tylko mieszamy.
Krok 4 - Ciasto kruche z czereśniami i pianką  foto
5
Teraz czas na olej lekkim strumieniem, powoli.
Krok 5 - Ciasto kruche z czereśniami i pianką  foto
6
Na podpieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę z piany, rozprowadzamy równo.
Krok 6 - Ciasto kruche z czereśniami i pianką  foto
7
Czereśnie u mnie z zalewy cukrowej dobrze odsączamy, po czym układamy na pianie.
Krok 7 - Ciasto kruche z czereśniami i pianką  foto
8
Na sam koniec ścieramy zamrożone ciasto, po czym pieczemy w 180st aż ciasto się zrumieni, następnie zmniejszamy tem. do 160st i podsuszamy lekko by pianka była smaczniejsza jeszcze z 15min.
Krok 8 - Ciasto kruche z czereśniami i pianką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 11.03.2015 22:06
nadstawiam talerzyk po maluśki kawałeczek:) bajeczne ciasto!
DorotaZ 11.03.2015 17:30
Pyszne ciacho
ajres 11.03.2015 14:35
przepis jak dla mnie swietny
jasiek 11.03.2015 14:22
apetycznie wygląda
Monika-twin 11.03.2015 13:29
smacznie wyglada.
Mniam 11.03.2015 11:54
Bardzo lubię to ciasto, ale z czereśniami nie jadłam. Pięknie Ci wyszło.
gosia1988 11.03.2015 11:05
rewelacyjnie wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
Grazyna0211 11.03.2015 11:00
świetne ciasto
mysza75 11.03.2015 10:33
bardzo fajne i smaczne ciacho do kawy
VioletoweKucharzenie 11.03.2015 10:08
wygląda przepysznie!
Sroczka 11.03.2015 09:39
Ależ to ciasto smakowicie wygląda.
Edith85 11.03.2015 09:34
pysznie wygląda :)
Beatris 11.03.2015 09:32
Wspaniałe ciasto, z przyjemnością zjadłabym chociaż kawałeczek:)
Futka 11.03.2015 09:31
Ciasto wygląda bajecznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje! :) Chętnie skosztowałabym kawałeczek :)
czekoladka_m 11.03.2015 09:30
Bardzo apetycznie wygląda!
Aleksandra/Olcia 11.03.2015 09:21
ojej ależ apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak