Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowe lizaki dla dorosłych

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

migdały 50 gramów
orzechy laskowe 50 gramów
suszone śliwki 1/2 szklanki
suszona żurawina 1/2 szklanki
rum 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżki
czekolada deserowa 80 g
olej 1 łyżka
patyczki do lizaków 12 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowe lizaki dla dorosłych

Suszone śliwki z żurawiną zalać rumem i odstawić na 15 minut.
W międzyczasie zmielić migdały wraz z orzechami laskowymi (niekoniecznie dokładnie i odłożyć 2 łyżki) i dorzucić do nich zalane rumem śliwki i żurawinę oraz wsypać przyprawę do piernika i całość ponownie zmiksować.
Z masy formować kulki, które należy przykryć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej, zamoczyć w niej patyczek, wbić go w kulkę i następnie zamoczyć w czekoladzie całą kulkę.
Posypać odłożonymi orzechami/płatkami migdałowymi.
Odstawić do stężenia w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak