Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 opakowania
kakao 1 łyżka
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
gruszki 5 sztuk
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowy na pianę. Masło ucieram na puch i dodaję po trochu pianę jajeczną, cały czas ucierając. Obie mąki mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy. Czekolady ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i łączę z ciastem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.
Gruszki obieram, kroję na cztery części, usuwam gniazda nasienne, układam na spodzie ciasta i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190° C na 35-40 minut. Upieczone wyj,uje, i posypuję wierzch cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 08.03.2015 18:06
na pewno było smaczne :)
smakoszek 07.03.2015 22:01
pysznie wygląda
dodi 07.03.2015 22:01
uwielbiam te ciasto i polecam
Skotka 07.03.2015 20:52
Pyszne ciasto:)
irenka 07.03.2015 19:54
pyszniutkie ciacho
wwwiolka 07.03.2015 18:39
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak