Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe roladki z kurczaka z marchewką z makiem
Kroki postępowania
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, dodajemy do papryki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut. Skórka papryki powinna ściemnieć. Po tym czasie gorące warzywa przekładamy do dużego słoika albo miski. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu z papryki łatwo zejdzie skórka.
Obraną paprykę i pozostałe warzywa przekładamy do miski dodajemy odrobinę oliwy, zielony pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie innymi ulubionymi ziołami). Miksujemy na gładką pastę.
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na pół. Rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy pastą z pieczonej papryki. Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 20-25 minut.
Paprykowe roladki z kurczaka podajemy z marchewką z makiem i np. ulubioną sałatką
Smacznego!