Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova słony karmel
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm (np. od okrągłej tortownicy). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.
Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Czekoladę drobno posiekać. Masło orzechowe wymieszać z serkiem mascarpone, dodać czekoladę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.
Bezę przełożyć na paterę. Do środka nałożyć krem, następnie posypać połową solonych, uprażonych orzeszków ziemnych i polać sosem karmelowym (użyłam gotowego). Na orzeszki wyłożyć bitą śmietanę. Całość ponownie polać sosem karmelowym i posypać pozostałymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!