Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami

Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pieczonego łososia

  • filet z łososia

    300 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • sól

  • pieprz biały mielony

  • koperek

    4 gałązki
  • cytryna

    1/2 szt

Składniki na puree z ziemniaków i marchewki

  • ziemniaki

    3 szt
  • marchewka

    2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki
  • imbir mielony

    1/4 łyżeczki
  • ząbek czosnku

    1 szt

Składniki na sos z zielonego pieprzu

  • wino białe

    75 ml
  • śmietana 30%

    150 ml
  • pieprz zielony w zalewie

    2-3 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Składniki na blanszowane warzywa

  • marchewka

    1 szt
  • por (biała część)

    2 szt
  • boczek wędzony

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami
Przygotowanie puree z ziemniaków i marchewki:
Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut. Zalewamy mlekiem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i dusimy ok. 30-40 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka, dodajemy imbir i gałkę muszkatołową i miksujemy na puree.

Przygotowanie pieczonego łososia:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
Krok 2 - Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami
Przygotowanie blanszowanych warzyw:
Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najlepiej użyć mandoliny lub obieraczki do warzyw. Plasterki marchewki kroimy w cienkie słupki/słomki. Pora kroimy w 3-4 cm kawałki. Warzywa blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.

Marchewki odkładamy, a pora owijamy plasterkami boczku, spinami wykałaczkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na kilka minut (baczek ma się zarumienić).
Krok 3 - Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami
Przygotowanie sosu z zielonego pieprzu:
W rondelku doprowadzamy wino do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, zielony pieprz i sos sojowy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łososia wyjmujemy z foli i podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kardamonovy

05.02.2017 17:08
Kradnę przepis na sos! :D.

Ada-Gaba

26.06.2016 20:39
pyszne połączenie

ada.la

30.03.2015 20:54
super danie

Internetowa Kuchnia

21.02.2015 22:19
Fajmy przepis :)

Kuchnia Marty

21.02.2015 21:12
Ha.. Haa.. Dziękuję Mała Mi :)

MałaMi89

21.02.2015 17:54
Marta, Twoje potrawy mnie zachwycają :) powinnaś zgłosić się do Top Shef :)

tytka

21.02.2015 14:58
pięknie podane

Monika-twin

21.02.2015 14:38
Pyszne danie.

adelajda

21.02.2015 13:43
uwielbiam łososia w każdej postaci

kloruś

21.02.2015 11:51
chętnie bym skosztowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat