Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wybuchowy sernik

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

biszkopty okrągłe 200 gram
kakao 2 łyżeczki
margaryna 150 gram
cukier kryształ 4 łyżki

Masa serowa

jajko 5 sztuk
ser biały 0,75 kg
syrop cukrowy 2 łyżki
cukier kryształ 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń śmietankowy 2 sztukisztuka
śmietana 30% 150 ml
bita śmietana 1 opakowanie
masło 50 gram roztopionego
olej 1/2 buteleczki śmietankowego
granat 1 owoc

Ponadto

biała czekolada 1,5 tabliczki
mleko 3,2% 5 łyżek

Porada

Owoce granatu najlepiej gdy są pełne i osuszone. Starajmy się wyjąć je delikatnie rękami, bo przy potrząsaniu granatu łyżką wydziela się bardzo dużo soku.

Przepis i sposób przygotowania na: Wybuchowy sernik

Kroki postępowania

1
Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier oraz roztopione masło. Łączymy składniki i wylepiamy nimi spód tortownicy. Pozostawiamy w lodówce do czasu wylania sernika. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem, syropem trzcinowym i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietankę, budynie, śnieżkę, olejek oraz masło. Na koniec dodajemy ser zmielony dwukrotnie.
Krok 1 - Wybuchowy sernik foto
2
Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i mieszamy do połączenia obu mas. Granat myjemy i delikatnie przekrawamy by wyjąć pestki bez dużej ilości soku. 3/4 pestek wsypujemy do masy serowej i mieszamy.
Krok 2 - Wybuchowy sernik foto
3
Całość wlewamy na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy i pieczemy ok 100 minut w temp. 160 st C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyciągamy sernika przez ok 30 minut. Jeszcze ciepły sernik polewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka białą czekoladą i posypujemy resztą owoców granatu.
Krok 3 - Wybuchowy sernik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 19.02.2015 07:30
Piękne zdjęcie.
caralajna 18.02.2015 20:33
wygląda królewsko :)
Ada-Gaba 18.02.2015 20:11
fajne wykonanie, świetne zdjęcie
anula-d 18.02.2015 18:59
uwielbiam serniki, piękny :)
mikrusiak 18.02.2015 18:04
wow...robi wrażenie :) super :)
Katarzyna59 18.02.2015 14:56
cudowny serniczek
Agata3 18.02.2015 13:36
rewelacja !! :)
ania2610 18.02.2015 12:09
bardzo apetyczny!
2milutka 18.02.2015 11:22
wspaniały!!!!
Barbara777 18.02.2015 11:09
Niezły sernik, wygląda świetnie
gosia561 18.02.2015 11:06
wybuchowo smaczny
Grazyna0211 18.02.2015 10:58
świetny sernik
Czyki 18.02.2015 10:47
Wspaniale Ci wyszedł, chętnie skosztuję:)
MichałNo 18.02.2015 10:43
Po zjedzeniu takiej BOMBY można wybuchnąć.Super przepis :D
joanna43 18.02.2015 10:08
obłędnie się prezentuje
iziona 18.02.2015 10:08
Jak dla mnie może wybuchać i wybuchać :)
Ewelina1991 18.02.2015 09:12
pysznie wygląda
luna76 18.02.2015 09:07
mmmm, jaki apetyczny!!!
Skotka 18.02.2015 08:16
Poproszę kawałek do kawki:)
Krystyna32 18.02.2015 07:58
wygląda pysznie
Konczi 18.02.2015 07:47
Świetnie wygląda :)
Maridka19 18.02.2015 07:38
Wspaniale wygląda :)
Adamorek 17.02.2015 23:59
idealnie wygląda
Barbara13 17.02.2015 23:11
ależ apetyczny ,cudny serniczek,pyszności
Malinka 17.02.2015 22:37
Jeśli o mnie chodzi mogę pobawić się w sapera i taki wybuchowym sernikiem w całości się zaopiekować :) Super ciacho!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak