Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe amarantusowe ciasteczka - bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
amarantus ekspandowany 2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 3 łyżki
miód płynny 1 łyżka

Porada

Jeśli zdrowo się odżywiacie i lubicie słodycze będziecie tymi ciasteczkami zachwyceni :)

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe amarantusowe ciasteczka - bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu

1. W misce roztrzepać widelcem dwa jajka (nie ma sensu nawet brudzić miksera)
2. Dodać 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
3. Dodatki: w moim przypadku było to pół szklanki rodzynek i trzy łyżki wiórek kokosowych (można dodać słonecznik, żurawinę suszoną albo inne pokrojone na mniejsze kawałki owoce suszone)
4. Dodałam również łyżkę miodu, ze względu na moich domowników, dla uzyskania bardziej wyczuwalnej słodyczy
5. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi należy lepić kuleczki i lekko rozpłaszczać na blaszce wyłożonej pergaminem.
6. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak