Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka prażone na gęsto

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 6 sztuk
cynamon Prymat 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 2 krople
Opcjonalnie: rodzynki

Porada

Dobrze używać jabłek twardych, o małej zawartości soku.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka prażone na gęsto

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie oddzielamy miąższ od soku (ja przeciskam w rękach, można przez sito lub szmatę). Sok odlewamy do szklanki i nie wylewamy! Doprawiamy cynamonem, cukrami i cytryną. Cukru dodajemy w zależności od kwasowości jabłek i naszych preferencji smakowych. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na 5 minut w celu połączenia smaków. Starte i odsączone jabłka wrzucamy do garnka z szerokim dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdyby przywierało- dolewamy soku. Gotujemy, aż całość ładnie się połączy. Opcjonalnie na tym etapie możemy dorzucić parę rodzynek.
Odstawiamy do wystygnięcia lub wekujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 11.02.2015 17:46
Fajny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak