Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kora orzechowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki placków

białko 8 szt.
cukier 200 gram
żółtko jajek 3 szt.
orzechy włoskie 200 gram
wiórki kokosowe 100 gram
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem budyniowo- brzoskwiniowy

syrop brzoskwiniowy 1 puszka
masło lub margaryna 350 gram
cukier 5 łyżek
budyń śmietankowy 2 szt.
mąka pszenna 1 łyżka
woda 1 1/2 szklanki
żółtko jajek 5 szt.

Dodatkowo

delicje 24 szt
zaparzona mocna kawa 1/4 szklanki
spirytus 1/4 szklanki
brzoskwinie w puszce
galaretka owoce leśne

Przepis i sposób przygotowania na: Kora orzechowa

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy cukier i całość ubijamy.
Krok 1 - Kora orzechowa foto
2
Do ubitych białek z cukrem dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, starte drobno orzechy włoskie i wiórka kokosowe.
Krok 2 - Kora orzechowa foto
3
Z podanej masy pieczemy dwa biszkopty w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki pieczemy w 160 C 35 minut.
Krok 3 - Kora orzechowa foto
4
Krem brzoskwiniowy: Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i 3/4 szklanki wody. Dwa budynie z mąka pszenną mieszamy w 3/4 szklanki wody. Do gotującego się soku wlewamy budynie mieszając. Gęsty krem odstawiamy na bok do ostygnięcia a następnie mieszamy z margaryną lub masłem. Krem dzielimy na trzy części tzn. na dwie duże i jedną mniejsza.
Krok 4 - Kora orzechowa foto
5
Powstałym kremem przekładamy placek a następnie układamy delicje czekoladą do kremu. Biszkopt z delicje należy namoczyć w naparze ze spirytusu i kawy. Następnie na biszkopty kładziemy następną warstwę kremu. Na całość kładziemy placek i krem pozostały.
Krok 5 - Kora orzechowa foto
6
Następnie kroimy brzoskwinie układamy luźno na wierzchu ciasta. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Następnie polewamy galaretkę na brzoskwinie. Ciasto dajemy do schłodzenia.
Krok 6 - Kora orzechowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 16.02.2017 19:44
Dobre ciasto :)
monika141 11.02.2015 15:03
smaczne ciasto
Hrabina w kuchni 10.02.2015 20:56
Pyszne ciasto :)
Katarzyna59 10.02.2015 16:25
rewelacyjne ciasto
Janina 10.02.2015 16:11
Bardzo lubię to ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak