Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki tortellini w sosie pieczarkowym z pulpecikami z soczewicą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos

pieczarki 250 gram
szalotka 2 sztuki
sok z cytryny 1/2 sztuki
śmietana 18 proc 100 mililitrów
woda 1/2 szklanki
oliwa 3 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

pulpeciki drobiowe z soczewicą

filet z kurczaka 1/2 sztuki
soczewica czerwona 100 gram
ryż ugotowany 1/2 szklanki
pietruszka gotowana 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
tłuszcz do smażenia 1 sztuka

dodatkowo

makaron tortellini 1/2 opakowania
natka pietruszki 2 łyżeczki

Porada

Do pulpecików nie trzeba dodawać jajka tak jak się to robi przy mielonych. Tortellini najlepiej wybrać nadziewane grzybami.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki tortellini w sosie pieczarkowym z pulpecikami z soczewicą

Kroki postępowania

1
Pieczarki oraz szalotki obieramy i kroimy na plasterki. Następnie podsmażamy je na oliwie z oliwek.
Krok 1 - Pierożki tortellini w sosie pieczarkowym z pulpecikami z soczewicą foto
2
Ostudzone usmażone pieczarki , wrzucamy do blendera, dodajemy wodę i miksujemy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do rondla dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Na końcu sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Krok 2 - Pierożki tortellini w sosie pieczarkowym z pulpecikami z soczewicą foto
3
Soczewicę oraz ryż gotujemy w oddzielnych rondlach, odsączamy z wody i studzimy.
Krok 3 - Pierożki tortellini w sosie pieczarkowym z pulpecikami z soczewicą foto
4
Filet mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy ryż i soczewicę oraz startą na tarce ugotowaną pietruszkę i cebulę. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Krok 4 - Pierożki tortellini w sosie pieczarkowym z pulpecikami z soczewicą foto
5
Wyrabiamy mięso rękoma na masę, z której następnie robimy małe kulki pulpetów. Pulpety obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor.
Krok 5 - Pierożki tortellini w sosie pieczarkowym z pulpecikami z soczewicą foto
6
Gotujemy pierożki tortellini. Gotowe polewamy sosem pieczarkowym i dodajemy pulpeciki z soczewicą. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki
Krok 6 - Pierożki tortellini w sosie pieczarkowym z pulpecikami z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 08.02.2015 13:29
apetycznie wygląda
dollce 07.02.2015 18:58
Fajna propozycja
wyattearp 07.02.2015 18:27
pysznie wygląda !!!
Internetowa Kuchnia 07.02.2015 15:30
Brzmi bardzo smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak