Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki bez wyrabiania

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
drożdże suche 4 łyżeczki
woda ciepła 360 ml
sól 1 łyżeczka
mąka tortowa do podsypania

Porada

Bez wyrabiania... To znaczy, że wystarczy wszystko jedynie wymieszać łychą i już. Odruchowo wsadziłam michę z wodą do piekarnika, przez co bagietki są wyjątkowo mięciutkie. Chcąc uzyskać chrupkość skórki - proszę jej po prostu nie wsadzać.

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki bez wyrabiania

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do dużej miski. W małej misce wymieszać drożdże z 60 ml wody i 2 łyżeczkami przesianej mąki.
Krok 1 - Bagietki bez wyrabiania foto
2
Odstawić na 10 minut - w tym czasie powinny zacząć się burzyć.
Krok 2 - Bagietki bez wyrabiania foto
3
Mąkę wymieszać z solą i zrobić dołek. Wlać do niego przygotowany rozczyn i resztę wody...
Krok 3 - Bagietki bez wyrabiania foto
4
...po czym wymieszać drewnianą łyżką, aż mąką zostanie całkowicie wrobiona.
Krok 4 - Bagietki bez wyrabiania foto
5
Powinno powstać jednolite, ale mocno klejące ciasto. Zostawić je w misce i oprószyć mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować blachę, wykładając ją pergaminem lub specjalną podkładką do pieczenia. Z pergaminu uformować 3 wąskie formy na bagietki, zaginając papier w dwóch miejscach - nie jest to konieczne, ale jest pewność, że ciasto nam się nie "rozleje".
Krok 5 - Bagietki bez wyrabiania foto
6
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 3 jednakowe części.
Krok 6 - Bagietki bez wyrabiania foto
7
Każdą z nich delikatnie rozciągnąć wzdłuż...
Krok 7 - Bagietki bez wyrabiania foto
8
...złożyć na pół i zwinąć formując wałek.
Krok 8 - Bagietki bez wyrabiania foto
9
Ułożyć na pergaminie i powtórzyć z resztą ciasta. Brzegi zewnętrzne pergaminu dobrze jest podeprzeć choćby zwykłymi opakowaniami z ziołami... (tu podkładka wielokrotnego użytku, ale pergamin też sprawdzony). Przykryć ściereczką i arkuszem folii spożywczej. Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia. Ściereczka po to, aby folia nie przykleiła się do ciasta, a folia mająca wybitne tendencje do przyklejania się... - aby ciasto nie wysychało.
Krok 9 - Bagietki bez wyrabiania foto
10

W tym czasie nagrzać piekarnik do 240°C, wsadzając dodatkowo miskę z wodą na spód piekarnika. Gdy się nagrzeje - zdjąć z bagietek folię i ściereczkę, usunąć podpórki i ostrym nożem naciąć bagietki.
Krok 10 - Bagietki bez wyrabiania foto
11
Natychmiast wsadzić do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Studzenie na kratce ma swoją rację bytu - gorące pieczywo paruje cały czas i kratka daje upust parze. Dzięki temu gotowy wypiek nie jest mokry od spodu, tylko przyjemnie chrupiący
Krok 11 - Bagietki bez wyrabiania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.03.2015 10:29
Chyba muszę w najbliższym czasie przetestować przepis :)
ben-ka 07.02.2015 12:22
Noooo , to jest przepis dla mnie:)
Ankha 06.02.2015 22:51
Zgrabne batony, przyznaję :)
Hrabina w kuchni 06.02.2015 22:20
Piękne wyszły :)
barbara11561 06.02.2015 17:41
pyszne buły ,moje ciasto na bułeczki właśnie w trakcie wyrastania:)
Habibi 06.02.2015 17:40
bardzo apetyczne :)
Renata9 06.02.2015 17:07
rewelacyjne te Twoje bagietki
mirosława4 06.02.2015 16:43
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak