Przepis i sposób przygotowania na: Oliwkowa pizza
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. Formujemy szersze brzegi.
Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Środek smarujemy pomidorowym sosem.
Na sos wykładamy przygotowane wcześniej pieczarki. Na pieczarki wykładamy oliwkową mieszankę oraz kilka kostek sera feta.
Pizze wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut. Chwilę przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem.
Gotową podajemy oprószoną posiekaną bazylią. Można polać ketchupem.
SOS:
Olej rozgrzewamy na patelni. Wlewamy pomidory z puszki. Dokładamy przyprawy wg uznania. Dusimy razem około 10-15 minut, do momentu zgęstnienia. Gotowy sos miksujemy i wykładamy na ciasto.
NADZIENIE;
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojone pieczarki i razem smażymy. Doprawiamy do smaku. Letnie pieczarki wykładamy na sos pomidorowy.
Oliwki przed nałożeniem przekrawamy na połowy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Bazylie kroimy tuż przed podaniem.