Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese
Kroki postępowania
Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino.
Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce łączymy mąkę z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką, rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy trochę sosu bolognese i zlepiamy pierogi.
Przygotowanie sosu jogurtowo majonezowego:
W miseczce mieszamy jogurt, majonez, ketchup i musztardę na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.
Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese podajemy z sosem jogurtowo majonezowym.