Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sos bolognese

  • mięso wołowe bez kości

    150 g
  • mięso wieprzowe bez kości

    100 g
  • cebula

    1 szt
  • cukinia

    1/2 szt
  • marchewka

    1/2 szt
  • pomidory

    3 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oregano

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżka
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na ciasto na pierogi

  • mąka pszenna typ 450

    250 g
  • mleko

    180 ml
  • jajko

    1 szt
  • drożdże świeże

    20 g
  • masło

    10 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt

Składniki na sos jogurtowo majonezowy

  • jogurt grecki

    4 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • ketchup pikantny

    1 łyżka
  • musztarda rosyjska

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • natka pietruszki

    1 łyżka

Dodatkowo

  • mąka

  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese
Przygotowanie sosu bolognese:

Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino.
Krok 2 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese
Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
Krok 3 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese
Przygotowanie ciasta na pierogi:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką, rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy trochę sosu bolognese i zlepiamy pierogi.
Krok 4 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese
Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut aż się ładnie zarumienią.
Przygotowanie sosu jogurtowo majonezowego:

W miseczce mieszamy jogurt, majonez, ketchup i musztardę na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese podajemy z sosem jogurtowo majonezowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

16.06.2017 12:38
pyszny obiad

Grazyna0211

02.08.2016 14:12
smaczne pierogi

IZABELA29

01.03.2016 07:17
Uwielbiam takie

aisoglam

02.02.2015 17:01
Pysznie wyglądają! :)

Klausia

29.01.2015 21:28
lubię to :)

Kamil

29.01.2015 16:58
Wygląda ciekawie :)

wwwiolka

29.01.2015 11:41
Bardzo fajny pomysł.

iziona

29.01.2015 08:54
Bardzo apetyczny widok

IKrakowianka

28.01.2015 19:40
apetyczne pierogi

matesko

28.01.2015 19:17
Ależ apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat