Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z Ajvar

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szkl
mąka kukurydziana 2 łyżki
drożdże 25 g
cukier 1/2 łyżeczki
woda 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
śmietana 18 proc 2 łyżki
jajko 1
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
ajvar 1 szkl

AJVAR

papryka czerwona 1 kg
bakłażan
pomidory 1/2 kg
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
papryczka chili 1/2 szt
ocet winny 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Bułeczki w kształcie różyczek z pysznym sosem z pieczonej papryki i bakłażana. Smakiem przypominają pizzę :)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z Ajvar

Kroki postępowania

1
AJVAR: paprykę i bakłażana piec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez godzinę. Skórka w papryce powinna lekko się przypalić, a bakłażan zmięknąć. Gorące włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po wystudzeniu skórka powinna lekko zejść. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z czosnkiem. Wszystko umieścić w garnku zmiksować i przyprawić. Chwilę pogotować do momentu uzyskania gęstego sosu, który można przełożyć do słoiczków. CIASTO: zrobić zaczyn z drożdży, cukru i ciepłego mleka. Odstawić w ciepłym miejscu na 10min. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać mąkę pszenne, kukurydzianą, ciepłą wodę, śmietanę i jajko w temperaturze pokojowej. Dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułeczki z Ajvar foto
2
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść ciasto jeszcze raz, ale krótko. Podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokąt, o wymiarach ok 20x50cm.
Krok 2 - Bułeczki z Ajvar foto
3
Rozsmarować sos i delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Za pomocą nitki podzielić rulon na ok 12-14 części.
Krok 3 - Bułeczki z Ajvar foto
4
Spód każdej bułeczki lekko ściskać zamykając widoczny sos. Wkładać do formy na muffinki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Krok 4 - Bułeczki z Ajvar foto
5
Piec w 180*C przez 20min. Smacznego!
Krok 5 - Bułeczki z Ajvar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.06.2017 16:35
ciekawy przepis
Klausia 08.02.2015 14:13
wyglądają bardzo ciekawie :)
gibli 29.01.2015 10:17
fantastycznie wyglądają
Kolorowa 28.01.2015 17:49
Moje smaki ;)
ania2610 28.01.2015 15:12
wspaniałe, w smaku pewnie też doskonałe
MałaMi89 28.01.2015 14:22
Super! Może kiedyś wypróbuję :)
Gracer 28.01.2015 13:50
wyglądają bardzo smacznie
Alex_M 28.01.2015 13:34
świetne bułeczki :)
ada.la 28.01.2015 13:21
bułeczki wyglądają cudnie
Wacław 28.01.2015 12:18
z chęcią bym schrupał taką bułeczkę ;-)
marenka 28.01.2015 10:53
Fajnie wyglądają:)
Anna169Hosz 28.01.2015 10:40
Ładny kształt!
agnieszka214 28.01.2015 10:11
pięknie wyrosły supeer pomysł
gosia56 28.01.2015 10:06
super bułeczki ;)
brioszka 28.01.2015 10:03
uwielbiam ajvar :) idealne do pracy :)!
Krystyna32 28.01.2015 09:06
bardzo apetyczne
Ewelina1991 28.01.2015 09:05
śliczne bułeczki
Malinka 28.01.2015 09:05
Bułeczki, na widok których aż ślinka cieknie :) Super!
kloruś 28.01.2015 08:56
wyglądają fantastycznie! poproszę jedną!
Futka 28.01.2015 08:47
Przepyszne bułeczki :)
Jadwiga/Jaga85 28.01.2015 08:42
Bardzo apetyczne!
olkaaa 28.01.2015 07:28
świetny pomysł
luna76 28.01.2015 07:15
śliczne i apetyczne :D
zabcia117 28.01.2015 07:04
świetny przepis:)
mysza75 28.01.2015 06:34
jakie fajne aż chce się jeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak