Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na piernik

cukier 1 szklanka
miód prawdziwy 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masło lub margaryna 30 dag
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 4 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka
amoniak 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Wkładka

jabłka 4 sztuki
cukier pół szklanki
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie 15 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mąka tortowa półtorej szklanki
jajko 4 sztuki

Masa budyniowa

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 3-4 łyżki
masło lub margaryna 25 dag

Polewa

cukier 3 łyżki
masło 3 łyżki
kakao 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Porada

Możemy dowolnie udekorować np.cukrową posypką,wiórkami kokosowymi. Budyni używamy na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

1. Piernik: Mleko,cukier i masło zagotować,następnie wystudzić.Do wystudzonej masy dodać miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie zmiksować.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2.Wkładka: Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.po tym czasie dodać żółtka,sodę,mąkę,pokrojone orzechy,rodzynki i wymieszać.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm 35 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone wystudzić.
3.Masa: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budynie,resztę mleka gotujemy,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy.
4.Upieczone placki przekładamy masą.
5.Polewa: Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.Gotową polewą udekorować piernik i odstawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak