Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.
2.Wkładka: Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.po tym czasie dodać żółtka,sodę,mąkę,pokrojone orzechy,rodzynki i wymieszać.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm 35 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone wystudzić.
3.Masa: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budynie,resztę mleka gotujemy,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy.
4.Upieczone placki przekładamy masą.
5.Polewa: Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.Gotową polewą udekorować piernik i odstawić do zastygnięcia.