Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

turecki chlebek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda letnia 1,5 szklanki
cukier 0,5 łyżeczki
drożdże suche 2 łyżeczki
jogurt naturalny 5 łyżek
oliwa 1/2 szklanki
sól 2 łyżeczki
mąka 5 szklanek
kminek 1 łyżeczka
sezam 1 łyżeczzka

Przepis i sposób przygotowania na: turecki chlebek

Do miski wlać wodę, wsypać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, aż drożdże wyrobią. Zamieszać, dodać jogurt, oliwę, sól i 4 i ½ szklanki mąki. Mieszać do połączenia składników. Dodać pozostałe pół szklanki mąki, wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie. przykryć ściereczką, zostawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić objętość.
uformować długi wałek i lekko zgnieść. Podzielić na pół, ułożyć na blasze formując płaskie bochenki, Posypać ziarnami kminku i sezamem Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak