Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbatnikowy torcik z kiwi

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT śr 16 cm

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
ocet 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

HERBATNIKOWA SMIETANKA

śmietana 30% 250 ml
cukier puder 1-2 łyżki do smaku
herbatniki 1 paczka (szkolne)
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

DODATKOWO

kiwi do dekoracji
ananas w puszce do dekoracji

Porada

To lekki i pyszny torcik. Jest szybki w przygotowaniu i można do niego użyć dowolnych, ulubionych, sezonowych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Herbatnikowy torcik z kiwi

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy na tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.
ŚMIETANKA:
W 1/3 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Herbatniki kruszymy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wsypujemy herbatniki. Dokładnie ubijamy by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dokładamy żelatynę. Miksujemy.
Tężejącą śmietankę dzielimy na 2 części. Większą częścią przekładamy przecięty biszkopt. Pozostałą ilość wykładamy na wierzch.
Całość dekorujemy ananasem oraz obranym i pokrojonym w plasterki kiwi.
Torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna20 23.01.2015 15:55
znakomicie wygląda :)
gusia1000 23.01.2015 01:04
fajny tort.
Małgorzata Pin 22.01.2015 18:58
wygląda przepysznie
Ewelina1991 22.01.2015 17:15
wspaniale wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak