Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka z mascarpone
Kroki postępowania
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier drobny i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy do połączenia składników.
Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
Wyciągamy biszkopt i chwile studzimy. Obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia, przekrawamy go wzdłuż na pół.
Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.
Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser z wiaderka i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia.
Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, nakadamy krem.
Przykrywamy krem drugą częścią biszkoptu. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.
Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.