Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa układanka
Biszkopt jasny: Białka ubijać z solą, dodać cukier i ciągle ubijając dodać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec dodać olej. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 - 17 min w temp 170*C z termoobiegiem.
Biszkopt ciemny: Białka ubić z solą, dodać cukier i ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dodać olej, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 -25 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po schłodzeniu przekroić.
Masa truskawkowa: Truskawki z cukrem zagotować, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić. Ja dodałam jeszcze garść czarnych jagód.
Masa śmietanowa: Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną galaretkę i zmiksować.
Przełożenie ciasta: Na biszkopt kokosowy wyłożyć tężejącą masę truskawkową, przykryć połową ciemnego biszkopta. Wyłożyć masę śmietanową i położyć jasny biszkopt, posmarować masą krówkową, przykryć drugą połową ciemnego biszkopta.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Ja posypałam odrobiną startej białej czekolady.