Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki z bakaliami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
miód 1/2 kg
jajko 3 sztuki
cukier 45 dag
masło 25 dag
mleko 1/2 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
orzechy siekane 10 dag
płatki migdałowe 5 dag
skórka pomarańczowa 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z bakaliami

Kroki postępowania

1
Do miodu dodajemy margarynę, cukier.
Krok 1 - Pierniczki z bakaliami foto
2
Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Krok 2 - Pierniczki z bakaliami foto
3
Dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki. Ciasto mieszamy.
Krok 3 - Pierniczki z bakaliami foto
4
Na koniec dodajemy posiekane bakalie.
Krok 4 - Pierniczki z bakaliami foto
5
Ciasto starannie wyrabiamy. Przekładam je do miseczki i przykrywam lnianą ściereczką. Odstawiamy na tydzień lub dwa do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy pierniczki, pieczemy około 7 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Pierniczki z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 14.01.2015 19:43
pyszniutkie pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak