Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z soczewicą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 500 g
soczewica 400 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cebula biała 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
masło klarowane do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
tymianek
oregano
oliwa 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Porada

Dla alergików polecam bułkę tartą bezglutenowa do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z soczewicą

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule drobno siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą.
Krok 1 - Pieczeń rzymska z soczewicą foto
2
Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem i oregano.
Krok 2 - Pieczeń rzymska z soczewicą foto
3
Keksówkę smakujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę mięsną lekko dociskamy.
Krok 3 - Pieczeń rzymska z soczewicą foto
4
Wierzch smarujemy łyżka oliwy aby się nie przypalił. Pieczemy w 200 stopniach C przez 45 minut.
Krok 4 - Pieczeń rzymska z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak