Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane placki ze śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 8 sztuk
cebula 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
jajko 1 sztuka
śmietana 18 proc 100 ml
cukier 4 łyżki
olej do smażenia 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane placki ze śmietaną

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać ze skórki i dokładnie opłukać. Cebulę również obieramy.
Krok 1 - Ziemniaczane placki ze śmietaną foto
2
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
Krok 2 - Ziemniaczane placki ze śmietaną foto
3
Do startych ziemniaków połączonych z cebulą dodajemy: jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Ziemniaczane placki ze śmietaną foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wykładamy masę ziemniaczaną formując małe placki.
Krok 4 - Ziemniaczane placki ze śmietaną foto
5
Placki smażymy z dwóch stron na niewielkim ogniu około 3-5 minut. Po usmażeniu zdejmujemy je z patelni na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Najlepiej smakują ze śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego:)
Krok 5 - Ziemniaczane placki ze śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 07.01.2015 11:03
Ale pyszności :)
Aleksandra/Olcia 06.01.2015 18:08
ojjjj daaawno nie jadłam
kasiaw 06.01.2015 17:15
super ale z tą śmietaną to bomba kaloryczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak