Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sylwestrowy kurczak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

podudzia z kurczaka 4 szt.
pałki z kurczaka 4 szt.
cukinia 1/2 szt.
cebula biała 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
cytryna 1 szt.

Marynata

majeranek 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
kminek 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sylwestrowy kurczak

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy dokładnie.
Krok 1 - Sylwestrowy kurczak foto
2
Z podanych w przepisie składników robimy marynatę. Jeśli będzie za gęsta można dodać odrobinę wody. Wszystkie składniki w ilości około 1/2 płaskiej małej łyżeczki. Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw, można dać mniej papryki ostrej.
Kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Krok 2 - Sylwestrowy kurczak foto
3
Po upływie czasu w naczyniu żaroodpornym na dnie rozprowadzamy oliwę i układamy na tym kurczaka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 40 minut.
Krok 3 - Sylwestrowy kurczak foto
4
W międzyczasie kroimy paprykę, cebulkę, cytrynę.
Krok 4 - Sylwestrowy kurczak foto
5
Kroimy cukinię.
Po 30 minutach pieczenia kurczaka dodajemy warzywa. Rozkładamy je najlepiej tak, by były zanurzone w sosie, który powstał.
Krok 5 - Sylwestrowy kurczak foto
6
Pieczemy jeszcze przez około 30 - 40 minut.
Aromatyczny kurczak gotowy jest do jedzenia.
Smacznego :)
Krok 6 - Sylwestrowy kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 05.01.2015 15:38
ale brązowiutki
Bernadeta1 05.01.2015 13:54
Bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak