Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczna karkówka pieczona. Domowa wędlina do kanapek. Pyszna propozycja!

Składniki:

karkówka wieprzowa 1,5 kg
czosnek 1 główka
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona

Karkówkę myjemy i osuszamy. Obieramy główkę czosnku i przeciskamy ząbki przez praskę. Mięso dokładnie solimy i pieprzymy, nacieramy czosnkiem. Obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ziele należy mocno powciskać w mięso). Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia dokładnie płuczemy mięso (ma być czyste) i osuszamy. Obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając karkówce pożądany kształt i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy pod przykryciem przez ok 2-2 ½ godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Pod koniec pieczenia odkrywamy żeby skórka się przyrumieniła.

Zdejmujemy sznurek.

Taką karkówkę można jeść na ciepło jako danie obiadowe, lub wykorzystać jako wędlinę na kanapki!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 02.01.2015 00:34
Prezentuje się bardzo dobrze
Wiktoria29 31.12.2014 13:01
apetyczne zdjęcia
berys18 31.12.2014 10:37
pyszna karkóweczka
Motorek 30.12.2014 21:10
smaczne mięsko
Ola1984 30.12.2014 20:12
Smaczna porcja mięsa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak