Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z octem przekładane powidłami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3/4 kostki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
olej 2 łyżki
ocet 1 łyżka
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy
woda zimna 1/3 szklanki
powidła

Porada

To ciasto najlepiej piec w tortownicy wstawionej do prodiża lub w piekarniku z termoobiegiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z octem przekładane powidłami

Cukier ucieram z miękką margaryną na gładką masę, dodaję po jednym żółtku i cały czas miksuję. Następnie dodaję ocet, olej, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu waniliowego. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek, przekładam do ciasta i delikatnie mieszam silikonową łopatką. Ciasto dzielę na 3 części: pierwszą część nakładam do tortownicy o średnicy 25cm (natłuszczonej, oprószonej bułką tartą) i lekko zapiekam (ciasto powinno być jasne, ale nie surowe), następnie smaruję powidłami zapieczony, gorący placek- nakładam drugą część ciasta i ponownie zapiekam. Znowu smaruję powidłami, wykładam ostatnią część ciasta i piekę całość na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 27.12.2014 19:10
takie ciasta bardzo lubię
agnieszka214 27.12.2014 18:42
nusi byc bardzo apetyczne
Adam/ZUB3R 27.12.2014 16:28
smaczne ciasto
gosia1988 27.12.2014 15:38
na pewno smaczne ciasto - chętnie wypróbuje
jasiek 27.12.2014 15:31
ciekawy dodatek octu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak