Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

MIĘSO

pierś z gęsi 300 g
gęsi tłuszcz 50 g
piwo 400 ml
tymianek 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
miód lipowy 1 łyzka
cebula 1 szt

ZIEMNIAKI

ziemniaki 2 szt
gęsi tłuszcz 50 g
sól do smaku 1 szczypta

CHUTNEY FIGOWY

figi 200 g
marchewka 1 szt
cebula czerwona 1 szt
olej 1 łyzka
czosnek ząbki 1 szt
cynamon Prymat 1 szczypta
goździki mielone 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
brązowy cukier 50 g
ocet jabłkowy 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI




SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Czosnek ( 3 ząbki ) miażdżymy, mieszamy z solą, pieprzem , tymiankiem, majerankiem, rozmarynem oraz miodem lipowym.

Marynatą nacieramy oczyszczone mięso, zalewamy 200 ml piwa, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 12 godzin!

Im dłużej w marynacie, tym smak będzie bardziej wyrazisty.

W dużym garnku stapiamy tłuszczu gęsi, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, podsmażamy na złoto.

Dodajemy piersi z gęsi, obsmażamy z dwóch stron, a następnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa.

Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu.

CHUTNEY FIGOWY:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy.

Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu.

Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu.

Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając, aż uzyskamy kremową konsystencję.

SMAŻONE ZIEMNIAKI:

Z umytych i obranych ziemniaków wycinamy „kulki” – za pomocą narzędzia do dekorowania.

Smażymy na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku, solimy.

CAŁOŚĆ:

Podajemy gorące!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 30.01.2017 11:29
bardzo smaczny obiad
Bożena Matuszczyk 30.01.2017 09:05
Smaczne i kuszące;)
Małgorzata92 06.11.2016 14:09
Ciekawie :)
dollce 26.12.2014 13:25
pyszności
Wafelek2601 26.12.2014 10:02
Pięknie podana
Iwusia 25.12.2014 22:43
ale smaczne danie
Ostra Na Słodko 25.12.2014 20:16
Od czasu zrobienia pierwszej gęsi ( w sosie porzeczkowym ) teraz gości u mnie cały czas na jakieś większe okazje. Szkoda , ze długo się robi :( ALe warto!
Ada-Gaba 25.12.2014 19:16
świetnie przygotowane mięsko, musi być pyszne
norweska20 25.12.2014 19:12
rarytasik....chętnie bym skonsumowała
Mniam 25.12.2014 19:06
Bardzo wykwintne danie. Gęś w takiej marynacie musi smakować rewelacyjnie, a z takim dodatkami to już poezja smaków :)
idealme 25.12.2014 18:41
bardzo smaczne :)
RenataZ-et 25.12.2014 17:33
rewelacyjne danie
jasiek 25.12.2014 17:17
dobre na świąteczny obiad
Krzysztof15 25.12.2014 16:00
pyszne miesko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak