Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winny bigos z suszonymi śliwkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
kapusta biała 1/2 kg
grzyby suszone 1 szklanka
marchewka 1 sztuka
seler 20 dkg
karkówka 2 kg
boczek wędzony 0,5 kg
kiełbasa wiejska 1,5 kg
por (biała część) 1 sztuka
cebula 4 sztuki
sól i pieprz 1 do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 10 sztuki
śliwki suszone 20 sztuk
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
olej 1 do smaku
koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Winny bigos z suszonymi śliwkami

Kroki postępowania

1

Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe.
Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu.
Krok 1 - Winny bigos z suszonymi śliwkami  foto
2
Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody.
Krok 2 - Winny bigos z suszonymi śliwkami  foto
3
Warzywa obieram i myję
Krok 3 - Winny bigos z suszonymi śliwkami  foto
4
Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby, startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju
Krok 4 - Winny bigos z suszonymi śliwkami  foto
5
Kiełbasę pokrojoną też dodaję
Krok 5 - Winny bigos z suszonymi śliwkami  foto
6
oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy. Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 6 - Winny bigos z suszonymi śliwkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.01.2015 10:37
wspaniale wygląda :)
pajbek 26.12.2014 16:02
Taki lubię :-)
ben-ka 26.12.2014 13:08
Bigosik na bogato, lubię taki.
Ola1984 26.12.2014 11:22
Pysznie wygląda :)
Iwusia 25.12.2014 22:43
smakowity bigosik
wyattearp 25.12.2014 20:26
pyszny bigosik
gosia561 25.12.2014 20:21
niezły bigosik
RenataZ-et 25.12.2014 17:33
bardzo apetyczny bigos
Anna169Hosz 25.12.2014 16:53
Lubię taki:)
cooked 25.12.2014 15:50
palce lizać
kasienka23 25.12.2014 15:33
Pyszny bigosik!
mirosława4 25.12.2014 15:23
apetyczny ten bigos :)
dollce 25.12.2014 13:55
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak