Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta "kocham Cię"

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 180 g.
masło 100 g.
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki

Masa budyniowa

mleko 3,2% 2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 łyżka
wanilia laski 1 sztuka

Dekoracja

winogrona białe 16 sztuk
rodzynki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta "kocham Cię"

1.Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.

2.Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również możemy natrzeć mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15-20 minut (aż ładnie się zrumieni). Następnie ciasto dokładnie studzimy i wyjmujemy z foremki.

3.W czasie gdy ciasto stygnie przygotowujemy masę: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i ziarenkami wyjętymi z wanilii. Drugą szklankę mieszamy w miseczce z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować wlewamy ciągle mieszając zimne mleko. Gotujemy ciągle mieszając na wolnym ogniu przez około 5 minut aż masa zgęstnieje. Dokładnie studzimy. Masę wykładamy na zimne ciasto. Odkładamy na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

4.Po środku masy układamy serduszko z rodzynek. Dookoła tarty wtykamy umyte i osuszone winogrona. Posypujemy posypką czekoladową (ewentualnie).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 08.08.2015 13:39
Piękna tarta :) Idealny słodki prezent dla drugiej połówki :)
barbara11561 08.01.2015 17:41
pyszna tarta
Skotka 07.12.2014 17:45
Pyszna, z serduszkiem:)
gosia561 07.12.2014 16:22
tarta od serca
molanka 07.12.2014 16:22
cieszy oko
Katarzyna59 07.12.2014 15:47
wygląda bardzo apetycznie
mirosława4 07.12.2014 15:16
fajna nazwa tego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak