Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowa Chatka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
goździki mielone 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
masło miękkie 125 gram
miód 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka

lukier

cukier puder 4,5 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
białko 3 sztuki
sok z cytryny 1-1,5 sztuki

Do dekoracji

słone paluszki
barwnik spożywczy do ciast
żelki
kolorowa posypka
masa cukrowa

Porada

Ciasto imbirowe możemy przygotować znacznie wcześniej. Spokojnie "poczeka" w lodówce przez tydzień a w zamrażalniku 3 tygodnie. Łatwiej i dokładniej wykonamy chatkę, jeśli podzielimy pracę na kilka etapów.

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowa Chatka

Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę oraz sól. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód oraz jajko. Na koniec dosypujemy suche składniki. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy poszczególne elementy. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i sokiem z cytryny. Na koniec stopniowo dodajemy cukier. Możemy od razu przygotować całość lub podzielić na mniejsze porcje. Za pomocą lukru sklejamy poszczególne elementy domku. Dekorujemy dowolnymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.10.2015 19:56
ale ekstra :)
Kejti 08.01.2015 20:38
Fajny deser :-)
sammakko 11.12.2014 10:56
Dziękuję :)
caralajna 09.12.2014 21:19
wygląda niesamowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak