Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto robi się w ten sam sposób co muffinki. W dwóch miskach trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy) i oddzielnie składniki mokre (jajko, likier jajeczny i roztopione masło).
No koniec połączyć je razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy i żurawinę i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość.
Ważne! Żeby ciasto ładnie wyrosło należy wymieszać je ręcznie – nie używać robotów itp.
Foremkę – keksówkę (wymiary użytej formy wysokość 7 cm, 10x25 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub kaszą manna. Napełnić ciastem (ciasto jest dość zbite, należy je nakładać łyżką i nie „ubijać/uklepywać” zbyt mocno).
Piec ok. 40-45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.