Jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    700 g
  • drożdże

    1/2 kostki
  • ciepłe mleko

    1 szklanka
  • jajko

    2
  • masło

    1/2 kostki
  • jogurt naturalny

    150 gram
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    szczypta
  • jagody

    2 szklanki
  • cukier puder

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdze rozdrabniamy w szklance ciepłego (nie gorącego) mleka, wsypujemy 3 łyżki cukru i czekamy aż będą się pienić (10-15 minut).
Mąkę wsypujemy do dużej miski dodajemy drożdże, jedno jajko i jogurt naturalny, dodajemy szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy ciasto.
W rondelku rozpuszczamy masło i roztopine, ostudzone (!) małso wlewamy stopniowo do ciasta, ciagle wyrabiając.
Gdy ciasto będzie jednolite, odstawiamy w misce przykryte ściereczką na jakieś 45 minut, żeby sobie urosło (podwoiło objetość).
W tym czasie w innej miseczce mieszamy jagody z cukrem pudrem.
Odrywamy kawałek siasta drożdżowego, na dłoni formujemy kwadrat o boku mniej więcej 7 cm. Na środek kładziemy jagody. Zbieramy rogi ciasta jak kopertę (do środka), bardzo dokładnie zlepiamy boki i formujemy w dłoniach bułeczkę.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut, aż jagodzianki będą rumiane.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

12.01.2012 10:34
świetne, taką mam ochotę na jagodzianki!

Ewa95

26.09.2011 00:43
pysznosci

Jaheira11

04.07.2011 23:27
rewelacyjne

Magdalena80

04.07.2011 23:05
pyszności

Stenka

01.07.2011 16:38
nie spotkałam się z dodawanie jogurtu do ciasta, chyba wypróbuję jutro

wedith1

25.11.2010 17:45
Mmmmmm, pychotka!

alaaa

01.09.2010 10:47
jagodzianki są naprawdę super,polecam

monisia1977

11.08.2010 05:49
dobre

Koper

09.08.2010 12:02
Zapomniałam dodać, że przed upieczeniem jagodzianki powinny urosnąć- należy je odstawić na jakieś pół godziny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat