Miodowo-orzechowe ciasto

Miodowo-orzechowe ciasto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • mąka

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • soda oczyszczona

    1 szczypta
  • sól

    szczypta
  • olej

    1 łyżka

CIASTO MIODOWE

  • mąka tortowa

    30 dag
  • miód

    1 łyżka
  • soda oczyszczona

    1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    12 dag

MASA ORZECHOWO_KRÓWKOWA

  • masło

    1,5 kostki
  • masa krówkowa

    0,5 puszki
  • orzechy włoskie

    100 gram
  • mleko

    0,5 litry
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • żółtka

    2 sztuki

WYKOŃCZENIE

  • masa krówkowa

    250 gram
  • orzechy włoskie

    siekane do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodowo-orzechowe ciasto
BISZKOPT:
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Dokładamy do nich sól i ubijamy. Gdy masa jest już sztywna dokładamy porcjami cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowaną blaszkę.
Biszkopt pieczemy około 14 minut w 180˚C.
Krok 2 - Miodowo-orzechowe ciasto
CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i pieczemy ( 180ºC przez około 15 min.).
Krok 3 - Miodowo-orzechowe ciasto
MASA:
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń, żółtka ora cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Nie dodajemy do niego cukru, gdyż późniejszy dodatek do masy masy krówkowej nada masie słodkiego smaku.
Gotowy budyń studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy masę krówkową.
Krok 4 - Miodowo-orzechowe ciasto
Gdy ta się połączy dokładamy zmielone orzechy. Jeszcze raz mieszamy całość. Masą przekładamy ciasto.
Przełożenie: Ciasto miodowe-połowa masy-biszkopt- druga połowa masy-ciasto miodowe.
W trakcie przekładania biszkopt możemy naponczować.
Krok 5 - Miodowo-orzechowe ciasto
WYKOŃCZENIE:
Masę krówkową wykładamy cienką warstwą na górny placek miodowy. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.
Jadwiga/Jaga85
Każda okazja jest dobra, by upiec to ciasto. Nawet mój tato, który nie przepada za ciastami poprosił o dokładkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

12.05.2015 07:35
wspaniałe ciasto

gusia1000

21.01.2015 00:29
Znakomite ciasto.

Klausia

13.01.2015 00:18
Bardzo mi się podoba :)

Maridka19

04.12.2014 08:23
Pychotka :)

Klausia

02.12.2014 16:10
bardzo fotogeniczne :)

Mniam

30.11.2014 15:04
Warstwy przyciągają wzrok, a ciasto łączy niezwykle smaczny krem :)

Michał2

30.11.2014 14:39
niebo w gębie!

barbara11561

30.11.2014 12:45
bardzo pyszne ciasto,pachnie już świętami:)

Wiesława1

30.11.2014 10:47
Wygląda przepysznie

norweska20

29.11.2014 23:49
rewelacyne ciato

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat