Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosek z nutką cynamonu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 300 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 450 gram
proszek do pieczenia 4 płaskie łyżeczki
maślanka 300 ml
cynamon Prymat 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 100 gram

Porada

Jeśli wiórki kokosowe za szybko się przyrumienią, ciasto możemy przykryć folią aluminiową.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosek z nutką cynamonu

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodajemy mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem) na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki), mieszamy chwilę, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.11.2014 16:58
moje smaki kokosowe,pycha
cukiereczek 27.11.2014 20:40
na pewno dobre ciasto
Krystyna32 27.11.2014 16:05
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak