Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki konfiturą różaną i powidłami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
drożdże suche 7 g
cukier 5 dag
cukier wanilinowy 16 g
mleko 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
masło 5 dag
spirytus 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Pozostałe składniki

powidła śliwkowe 1 szkl
konfitura z płatków róży 4 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Porada

Pączki można polukrować lub oblać polewą czekoladową

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki konfiturą różaną i powidłami

Kroki postępowania

1
Drożdże wsypać do miski, dodać cukier, ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Pączki konfiturą różaną i powidłami foto
2
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, żółtka, sól, spirytus, sok z cytryny,.
Krok 2 - Pączki konfiturą różaną i powidłami foto
3
Wyrobić ciasto.Pod koniec wlać przestudzone masło, wyrabiać jeszcze około 10 minut, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pączki konfiturą różaną i powidłami foto
4
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę,
Krok 4 - Pączki konfiturą różaną i powidłami foto
5
Rozwałkować i wycinać krążki, nakładać konfiturę wymieszaną z powidłami, dokładnie zlepić. Ułożyć na ściereczce, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5 - Pączki konfiturą różaną i powidłami foto
6
Wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 6 - Pączki konfiturą różaną i powidłami foto
7
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Pączki konfiturą różaną i powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 15.11.2014 19:14
Oj zjadłabym takiego pączusia...
pestka 15.11.2014 18:07
bardzo lubię takie domowe pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak