Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe z cynamonem i kandyzowanymi owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryny 250 g
cukru pudru 180 g
cukru waniliowego 2 łyżeczki
soli 1 szczypta
jajek 5 szt
całych migdałów 200 g
mąki 250 g
proszku do pieczenia 2,5 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
mleko 12 łyżek
kandyzowanej mieszanki owocowej lub mieszanki bakaliowej 100 g
mąka do oprószenia bakalii
polewa czekoladowa (ja użyłam polewy z kawałkami wafla)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe z cynamonem i kandyzowanymi owocami

Migdały zemleć. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem,cukrem
waniliowym i szczyptą soli. Kolejno wbijać do masy jajka,połączyć.
Migdały połączyć z mąką,proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodawać
do masy na przemian z mlekiem,wymieszać. Na koniec dodać owoce
kandyzowane lub bakalie
oprószone niewielką ilością mąki ,dokładnie wymieszać. Przygotowane
ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej
(dług. 30 cm.). Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 60 minut w temp.
180 stopni. Zimne ciasto polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak