Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bez pieczenia

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 warstwa

herbatniki 20 dag
serek homogenizowany waniliowy 40 dag
śmietana kremówka 100 ml
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka

2 warstwa

mleko 2 szkl
cukier 10 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
masło 15 dag
likier adwokat 150 ml
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rodzynki 5 dag

3 warstwa

śmietana kremówka 150 ml
cukier puder 3 łyżki
czekolada deserowa 10 dag

Porada

Torcik na zimno należy podawać mocno schłodzony

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bez pieczenia

Kroki postępowania

1
Rodzynki zalać ciepłą wodą na 15 minut, osączyć. Na dno tortownicy ułożyć warstwę herbatników. Śmietanę z cukrem pudrem ubić, ciągle ubijając dodawać stopniowo serek. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić, połączyć z serkiem. Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
Krok 1 - Torcik bez pieczenia  foto
2
Ułożyć warstwę herbatników.
Krok 2 - Torcik bez pieczenia  foto
3
II warstwa: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, połączyć z likierem. Połowę mleka z cukrem zagotować. Resztę zimnego mleka zmiksować z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym. Połączyć z gotującym się mlekiem, gotować przez kilka minut, przykryć, ostudzić.
Krok 3 - Torcik bez pieczenia  foto
4
Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń. Następnie masę budyniową połączyć z likierem i rodzynkami.
Krok 4 - Torcik bez pieczenia  foto
5
Wyłożyć na ser i herbatniki do tortownicy.
Krok 5 - Torcik bez pieczenia  foto
6
III warstwa: 2/3 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, połączyć z płynną czekoladą,
Krok 6 - Torcik bez pieczenia  foto
7
Wyłożyć na krem adwokatowy.
Krok 7 - Torcik bez pieczenia  foto
8
Po wierzchu posypać startą resztą czekolady. Włożyć do lodówki, schłodzić.
Krok 8 - Torcik bez pieczenia  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 15.11.2014 11:41
chyba mnie skusiłas
Agnieszka-87-25 15.11.2014 08:37
fajny taki na szybko deserek
Ewelina1991 15.11.2014 08:17
fajny torcik
Noruas 14.11.2014 22:55
rewelacyjne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak