Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec z granatem i malinami
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy maliny i granat. Odstawiamy do stężenia
W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy.
W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą.