Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój keks

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g
cukier 200 g
jajko 6 szt
margaryna 250 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
mleko 2 łyżki
bakalie 350 g

Porada

zamiast gotowej mieszanki bakaliowej można użyć bakali drobno pokrojonych wg własnego pomysłu

Przepis i sposób przygotowania na: Mój keks

Bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki.Ja używam gotowej mieszanki.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,następnie dodawać do masy po jednym żółtku i cały czas miksować.Do masy dodać stopniowo mąkę i miksować tylko do połączenia z masą.
Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem delikatnie łyżką.Na koniec dodać sodę rozpuszczoną w mleku i bakalie i delikatnie całość połączyć.
Ciasto wyłożyć do keksówki ok 30cm.Piec w 180st ok 60 min
Po upieczeniu można polukrować i posypać wierzch bakaliami

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.10.2016 22:31
pyszne ciasto
Ela15 24.11.2014 20:30
świetne ciasto
Wiesława1 06.11.2014 12:13
Pyszne ciacho
pestka 06.11.2014 11:24
bardzo lubię takie ciasto
IwonaDD 06.11.2014 08:54
pyszne ciasto
RenataZ-et 05.11.2014 21:25
świetne ciasto
IZABELA29 05.11.2014 20:43
ale apetyczny
as28 05.11.2014 20:18
lubię takie ciasta jak keks
irenka 05.11.2014 19:59
na pewno pyszny Twój keks
Renata9 05.11.2014 19:34
bardzo smaczny keksik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak