Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ogórki kiszone zna każdy, ale czy znacie również ten z dodatkiem liści wiśni i porzeczki? Jeśli nie, koniecznie na tą zimę przygotujcie ogórki kiszone z tego przepisu!

Składniki:

ogórki 1 kg
ząbki czosnku 4-5 szt
korzeń chrzanu 2 duże kawałki
liście wiśni 1 gałązka
liście porzeczki 1 gałazka
liście chrzanu 2-3 szt
koper 2 szt
sól 1,5 łyżki
woda 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki

Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach ale jeśli ktoś lubi mocniej ukiszone musi poczekać około tygodnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak