Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nadziewany wątróbką
Kurczak nadziewany wątróbką - dość czasochłonne danie, ale warto je przygotować na świąteczny posiłek dla rodziny. Wątróbkę drobiową mielimy z namoczoną wcześniej bułką. Z masła i żółtka robimy masę, a z białek - pianę. Wszystkie składniki farszu łączymy i przekładamy do środka kurczaka. Kurczaka trzeba zaszyć. Inaczej farsz wypłynie podczas pieczenia.
Kroki postępowania
Sprawionego kurczaka nacieramy solą w środku i z wierzchu i odstawiamy do lodówki na godzinę. Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy. Wątróbkę myjemy, oddzielamy błonki i mielimy w maszynce wraz z bułką.
Łyżką nakładamy farsz do kurczaka, chwytamy z nogi i potrząsamy aby farsz się ubił. Zaszywamy otwór niebarwioną nitką. Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1-1,5 godz. w 190 st. Od czasu do czasu polewamy tłuszczem z pieczenia lub gorącą wodą. Podajemy kurczaka na stół w całości np. na sałacie lub pieczonych ziemniaczkach.