Kaczka nadziewana wątróbką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2.1 kilograma
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek Prymat

    4 łyżeczki
  • masło 82%

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżeczki

Na farsz:

  • wątróbka drobiowa

    500 gramów
  • mięso mielone

    200 gramów
  • jaja

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło 82%

    120 gramów
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    2 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Kaczka nadziewana wątróbką foto
Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Farsz:
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

Krok 3 - Kaczka nadziewana wątróbką foto
Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 130-140 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 08.11.2018 15:23
Smakowita kaczuszka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat