Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 35 dag
cukier 20 dag
masło 25 dag
jajko 1 sztuka

masa orzechowa;

orzechy włoskie 40 dag
cukier 20 dag
śmietana 30% 100 ml
miód 2 łyżki

Dodatkowo

żółtko jajek 1 sztuka
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

Kroki postępowania

1
Szybko zagnieść ze wszystkich składników kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
masa:
Na patelni zrobić z cukru karmel i dodać do niego grubo posiekane orzechy ja miałam 20 dag orzechów i 20 dag migdałów i dokładnie wymieszać, dolać śmietankę i miód całość mieszając gotować jeszcze chwilkę, następnie odstawić do wystudzenia.Tortownicę 24 cm średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i na dnie oraz brzegach formy wykleić ciasto wcześniej rozwałkowane na około 1/2 cm na cieście ułożyć ćwiartki obranych jabłek .
Krok 1 - Tort orzechowy  foto
2
i zalać masą orzechową. Ciasto które nam zostało cienko rozwałkować i wyciąć z niego kształt tortownicy i tym plackiem przykryć ciasto, zlepić brzegi z resztek ciasta wyciąć foremką kształt serduszek.
Krok 2 - Tort orzechowy  foto
3
Żółtko wymieszać z 1 łyżeczką mleka i posmarować nim wierzch ciasta oraz wycięte serduszka.
Ciasto piec w temp. 170 st około 50 minut, a ciasteczka upiec na złoty kolor.
Ciasto po wystudzeniu ozdobić orzechami i ciasteczkami.
Krok 3 - Tort orzechowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 26.10.2014 17:59
Musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak