Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym

Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajka

    6 szt.
  • cukier

    200 g
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka (startej skórki)
  • Kawa zbożowa Inka

    1 łyżeczka
  • woda

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    60 g
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • sól morska

  • kurkuma

    1/4 łyżeczki
  • masło

    1/2 łyżki (do tortownicy)

Nadzienie waniliowo-kawowe

  • cukier

    100 g
  • Kawa zbożowa Inka

    60 ml
  • likier kawowy

    60 ml
  • żółtka

    3 szt.
  • masło

    170 g
  • wanilia

    1 laska
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym
Żółtka ubić, dodać rozpuszczoną kawę, cukier, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Następnie dodać sól, sodę, kurkumę i przesianą mąkę.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać, by nie zaburzyć struktury ubitych jajek. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia o średnicy 23 cm, a następnie piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym
W małym rondelku rozpuścić cukier, kawę, likier i ziarna z jednej laski wanilii. Podgrzewać aż utworzy się gęsty syrop.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym
Żółtka najlepiej ubić na parze. Następnie dodać masło, cukier puder i syrop.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym
Biszkopt przekroić w poprzek na 2-3 części i przesmarować masą, tworząc torcik. Odstawić do schłodzenia.
Krok 7 - Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym
Następnie wierzch smarujemy kwaśną śmietaną i dekorujemy świeżymi owocami.
Krok 8 - Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym
Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i kawą zbożową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wioleczka83

12.11.2014 22:36
rewelacyjny przepis

kasia.s

11.11.2014 13:41
Imponujące:)

twixa13

19.10.2014 21:02
wygląda smacznie :)

Ola1984

19.10.2014 09:53
Wygląda fantastycznie :) Oj, skusiłabym się bez chwili wahania :)

krokus

19.10.2014 09:37
pysznie wygląda

BernadettaP

18.10.2014 20:30
Mega apetyczne ciacho !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat