Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone frytki z dyni piżmowej
Frytki z piekarnika to bardzo proste danie do przygotowania. Każdy może je zrobić w domu. Jesienią frytki z dyni piżmowej to idealny pomysł na obiad, kolację lub sycącą przekąskę. Dzięki dodatkowi ziół kuchni włoskiej dynia nabiera wyjątkowego smaku. Stanowi wyjątkowy dodatek do obiadu lub pożywną przekąskę.
Kroki postępowania
Dynię piżmową przetnij na pół lub na ćwiartki, odetnij i obierz wąską część bez gniazda nasiennego.
Pokrój na frytki w miarę równej grubości.
Polej łyżką oliwy (raczej nie powinna to być extra virgin, bo ma zbyt mocny i dominujący smak) - wymieszaj ręką, aby wszystkie frytki obtoczyły się w tłuszczu. Posyp przyprawami i ziołami (bez soli!), ponownie wymieszaj.
Przyprawioną dynię odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułóż frytki w odstępach, aby się nie stykały.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, włączając funkcję termoobiegu.
Piecz do uzyskania rumianego koloru - u mnie trwało to 25 minut, z czego ostatnie 10 minut zwiększyłam temperaturę do 240 stopni, gdyż frytki słabo się rumieniły.
Podawaj natychmiast po przygotowaniu, ponieważ frytki dyniowe bardzo szybko miękną.